top of page

Nyt fra Cameroun

StartFragmentEfter nogle dage med dårlig forbindelse, er der igen nyt fra os i Cameroun.

I mandags besøgte vi et andet børnehjem i byen, efter at have været på collage . Det andet børnehjem var anderledes og børnene havde mere end "vores drenge". Det er en katolsk kirke i Italien, som er med til at finansiere dette børnehjem. På centret havde de både dyr, majs og andre planter. De fortalte, at det var for at lære drengene noget, så de fik noget erfaring, som de senere kunne bruge. Udover at tage sig af børn fra gaden, tager børnehjemmet sig også af unge der kommer ud fra fængsel. Det kan være svært at komme tilbage til sin familie, efter man har været i fængsel, da de tænker man stadigt stjæler eller hvad man nu har siddet inde for. De tidligere fangere kan derfor være på hjemmet en uges tid og de ansatte kan derefter tage en snak med forældrene om, at deres drenge er blevet bedre og drengene kommer dermed lettere tilbage til deres familier. Det var spænende at se et andet børnehjem og dejligt at vide, at der også er andre, som tager sig af gadebørn, som der desværre er mange af.

Efterfølgende besøgte vi også den tekniske skole. Her var dog meget tomt, da eleverne først er begyndt i dag. Vi var dog på en rundvisning og rundt og se de forskellige værksteder, maskiner mm. Det lignede næsten en dansk teknisk skole. Her kan man bl.a. uddanne sig til mekaniker, syerske, kok samt flere håndværkere uddannelser, som man også har i Danmark.

Tirsdag stod vi op og troede vi skulle undervise i engelsk på primary school, men da vi kom til skolen, kunne vi se at der var helt tomt. Vi fandt så senere ud af, at der var noget pædagogisk dag, som lærerne var til og derfor var der ingen skole. Senere på eftermiddagen var vi på markedet og handle ind. Her købte vi afrikansk take away mad, bestående af noget kebab, bønner og baigne, som er en slags kage. Det smagte vildt godt, og bestemt ikke sidste gang vi gør det. Det var også ret billigt. Bønnerne og Bagine , gav vi hvad der svarede til 4 danske kroner for. Kebaben var lidt dyrere, mere hen af danske priser.

Onsdag var vi igen på collage. Denne gang fik vi lov til at hjælpe til i undervisningen. Det er langt fra alle eleverne i klassen der har en engelsk bog, det er kun 3-4 af de 90 elever der har en bog. Emma og jeg lånte dermed en bog hver, og så gik vi rundt til de forskellige og læste højt med dem. Men da der er 90 elever, nåede vi slet ikke at læse med dem alle sammen. Senere i timen, havde læren skrevet nogle sætninger op på tavlen, som handlede om teksten , og så skulle de svare på, om de var sande eller falske. Hun tog tilfældige elever op til tavlen, for at svare på dem. Problemet var bare, at hun også tog elever, som ikke havde set eller læst teksten, og derfor gættede de bare. Vi er heller ikke sikre på, at eleverne, som havde læst teksten, overhovedet havde forstået hvad det handlede om. Vi må bare endnu engang erkende, at meget er anderledes her og at det er nogle helt andre problemstillinger de står overfor.

Torsdag underviste vi på primary school. Vi underviste en klasse om kroppen og lærte dem sangen hoved, skulder, knæ og tå, hvilket de synes var meget sjovt. I den anden klasse lærte vi dem farver, tal og hvordan man siger hvad hedder du, og hvor gammel er du? Læreren var meget begejstret for undervisningen, og han havde også lært noget, så han var meget glad. Det er dejligt at mærke, at vi er med til at gøre en forskel. Om aftenen legede vi kluddermor med drengene. De synes de var sjovt og hold da fast hvor vi blev kludret ind.

Fredag har vi besøgt en skole for døve. Det var spændende at se, for vi havde ikke lige forestillet os, at der ville være skoler for dem hernede, så det var dejligt at se, at der bliver gjort noget for at de kan lærer tegnesprog. Om aftenen kom Elia på besøg og vi spillede et kortspil som vi har lært ham. Han er dog virkelig god og har vundet over os flere gange.

Lørdag havde vi igen rengøringsdag. Denne gang var det gulvet og husets fliser, som fik en ordenligt omgang. Vi havde alt ude af vores køkken og stue, så vi kunne gøre gulvet ordenligt rent. Vi havde ikke tænkt det ville tage så lang tid, men vi endte dog med at bruge 4-5 timer. Om aftenen var vi nede ved drengene. Vi havde taget en flaske med og det gjaldt så om, at skulle nå den med munden uden af hænder og knæ rørte jorden og efter hver runde klipper man så noget af. Drengene havde dog taget fjernsynet ud og sad og så film, så der var kun et par enkelte drenge med på legen og de var overraskende gode til det. (Aldrig leg den leg, med en afrikaner du er dømt til at tabe.)

Søndag morgen da vi stod op kom der pludselig 7 børn og ville besøge os. De sad og tegnede mens vi sad og spiste morgenmad. Vi underviser nogle af dem i engelsk på primary school og de prøver at vise os, at de kan huske det de har lært. De har fundet ud af, at vi har tyggegummi, som vi har købt fordi vi troede det var jordbærkarameller, og spørger derfor hver gang de kommer forbi, om ikke de må få tyggegummi.

Om aften havde vi besluttet at lave snobrød med drengene. Da vi skulle til at i gang med at lave dejen, kom en af de små drengene fra børnehjemmet forbi og han fik så lov til at hjælpe. Det synes han var meget sjovt. Efterhånden som vi var i gang kom der flere børn og til sidst stod vi 6-7 stykker og lavede snobrøds dej og øvede det engelsk, som vi har lært dem. Det var hyggeligt at have besøg, men også lidt kaotisk. Børnene fik også denne gang et stykke tyggegummi. Det er heldigt de er så vilde med det, når vi ikke kan lide det. Drengene synes det var rigtig sjovt at lave snobrød og det var hyggeligt at sidde omkring bålet. Der gik dog lidt konkurrence i at få lavet den største og nogle af snobrødene kom derfor nærmere til at ligne franskbrød.

Engang i denne uge, får vi besøg af en anden dansk pige, som bor længere syd på i landet og det glæder vi os til. Sammen med hende skal vi på nogle ture, så vi glæder os både til at være sammen med en anden dansker, men også at komme ud at opleve noget.

Der bages snobrød

Der gik lidt sport i, at lave de største snobrød.

EndFragment


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Ingen tags endnu.
bottom of page